:

Importeren MIJN ING

Om volledig te kunnen werken met OnView heeft OnView de transactie gegevens van de bankrekeningen nodig. Als die bekend zijn in het systeem dan beginnen er een aantal zaken te lopen. Denk bijvoorbeeld aan financiële controle. Als OnView middels deze transactie weet wat er werkelijk binnenkomt en uitgaat op een rekening dan is het mogelijk deze bedragen naast het budgetplan te leggen.

Denk ook aan het automatisch genereren van een R&V.  De rechtbank wil graag een verslag waarin de beheerrekening verantwoord wordt. Dat wordt een stuk eenvoudiger wanneer OnView die transacties al netjes in rubrieken kan plaatsen.

Het is daarom belangrijk om de transacties dagelijks te importeren in OnView.

Import bestand

Een importbestand bestaat uit regels cijfers en letters die door een software systeem weer omgezet kunnen worden naar transactie regels. Het bestand wordt eerst gedownload bij uw bank en daarna in OnView geïmporteerd.

De meeste banken gebruiken hiervoor een MT940 bestand. Dit bestand geeft alle transacties van een geselecteerde periode INCLUSIEF de saldo’s van alle dagen waar transacties op plaatsvinden. Bij uw bank kunt u aangeven dat u dit bestand voor al uw rekeningen wilt genereren.

ING biedt dit bestandsformaat niet aan voor de particuliere rekeningen. Ze hanteren een ander type bestand namelijk CSV ofwel komma gescheiden. Dit bestand bevat ook alle transacties van alle rekeningen maar is EXCLUSIEF alle saldomoment.

Let op: Alvorens u gaat importeren, dient u bij de bank portal een bestand te downloaden met de transacties. LEES niet te grote periodes in één keer in. Wanneer u elke dag inleest, is er niets aan de hand. MAAR lees niet voor een heel jaar alles in één keer in! Stel u wilt een periode voor de zekerheid opnieuw inlezen, doe dit dan in etappes. De bank is niet altijd nauwkeurig met de omschrijvingen. Zij kunnen bij een transactie, die al wel eerder is ingelezen, ineens besluiten in de omschrijving een extra spatie toe te voegen o.i.d. Dit betekent, dat OnView dit dan ook als een nieuwe transactie ziet. Betreft het periodieke transacties, dan zal OnView de koppelingen leggen met eerdere transacties, betreft het éénmalige transacties, dan worden deze ontkoppeld. Vandaar lees korte periodes in, zodat u het overzicht voor u zelf bewaard.

Stappenplan MIJN.ING

Downloaden transacties

• U begint met inloggen op mijn.ING.nl
  • Kies bij overzichten voor: 'bij- en afschrijvingen'.
  • Hier kunt u kiezen voor ‘alle rekeningen’, zodat u 1 totaal bestand krijgt, waar alle transacties inzitten (of u kiest voor een rekening afzonderlijk, wanneer u de transacties van 1 cliënt wilt importeren).
  • In het volgende scherm kiest u het volgende:

-              Kies bij periode van t/m de begin en einddatum van het bestand. Ons advies is om deze download dagelijks te doen.
               De 1e maal leest u in met terugwerkende kracht en daarna doet u dit dagelijks. U kunt tot maximaal 15 maanden terug transacties downloaden.

-              Kies voor formaat komma gescheiden (jjjmmdd)

-              Druk dan op downloaden en sla het bestand op in een map op uw PC. OPEN DIT BESTAND NIET IN EXCEL daardoor verandert de opmaak

en kan OnView het straks niet importeren.

-              Het CSV bestand geeft transactie tot gisteren 17:00. De transacties van vandaag kunnen pas morgen weer meegenomen worden.

Importeer transacties in OnView

• Log nu in uw OnView account op https://open.onview.nl

• Ga naar Bank -  importeren

• Kies hier uw bank. Als ING de bank is waar u het meeste mee werkt kunt u het vinkje standaard aanvinken. Dit is de bank die OnView dan zelf altijd als eerste kiest.

• Bij type kiest u voor Comma gescheiden (dat staat voor het .csv bestand dat u gedownload heeft). Het MT940 bestand moet u NIET aanvinken, dat is alleen als u met het zakelijke pakket ING IBP werkt.

• Omdat ING het saldo niet in het download bestandje meegeeft kan OnView het saldo gaan bepalen vanuit de transacties. U vinkt dit dus aan. U dient hier nog wel eerst een ankersaldo in te geven. Daarover meer in het volgende hoofdstuk.

• Via het groene plus knopje selecteert u het bestand dat u zojuist in een map op uw PC heeft opgeslagen.

• Klik vervolgens op de knop importeer. Er komt dan een bevestiging van de hoeveelheid ingelezen rekeningen en bijbehorende transacties. Op dit moment zijn de betreffende bankrekeningen aangevuld met de geïmporteerde transacties.

• In tabblad Archief van het importeren is terug te vinden wanneer er allemaal geïmporteerd is en hoe die import verlopen is. U kunt op de blauwe regels klikken om te controleren wat er eventueel niet mee is gekomen, wat de onbekende rekeningen zijn. Ook welke transacties er allemaal wel geïmporteerd zijn. Dit is puur een controle scherm.

• Wanneer u bij ING een download bestand voor alle rekeningen heeft gegenereerd dan zitten daar waarschijnlijk ook uw eigen rekeningen bij, deze komen niet in OnView voor. Er zal in dat geval altijd een verschil in de gevonden bankrekeningen zitten.

• Het is ook mogelijk dat u voor een overlappende periode gaat importeren. U heeft dan een deel van die periode al eens geïmporteerd in OnView. Zolang de bank geen wijzigingen in het CSV bestandsformaat heeft doorgevoerd zal OnView de transacties niet voor een 2e keer inlezen. U krijgt geen dubbele transacties daardoor.

• Wanneer u nu naar een dossier gaat met ING rekeningen klikt u op rekeningen en klikt daarna op de blauwe tekst transacties. Er opent dan een overzicht van alle geïmporteerde transacties. Deze transacties moeten nu allemaal gekoppeld gaan worden aan de inkomsten/uitgaven en schulden. Hoe u dit kunt doen leest u in de handleiding transacties koppelen.

Het saldo laten berekenen

DEZE STAP VOERT U MAAR 1X UIT PER REKENING. Omdat het CSV bestand geen saldo informatie meegeeft zijn er nu alleen nog maar transactie regels bekend.  Op dit moment kunnen de cliënt login, de inkomsten/uitgaven en schulden, de rekening en verantwoording rapportage actief gebruikt gaan worden. Toch is het voor het overzicht en controle ook makkelijk een saldo te kennen. OnView kan dit uitrekenen.

• Ga naar het dossiermenu van een cliënt met ING rekeningen waarvoor u al minimaal 1 transactie heeft geïmporteerd.

• U zult zien dat er wel transacties aan de betreffende rekeningen hangen maar dat het blauwe saldo bedrag nog om € 0,00 staat.

• Klik op het blauwe saldo bedrag.  Er opent zich dan een leeg saldo overzicht. Klik daarna op de blauwe tekst Herberekenen.

• Na het klikken op herberekenen  opent een pop-up waar een ankersaldo ingegeven kan worden. Dat kan ook een € 0,00 bedrag zijn wanneer de rekening korte tijd geleden geopend is. Het mag echter NIET het saldo van vandaag zijn wanneer er vandaag nog transacties zijn geweest. Deze zijn immers nog niet geïmporteerd. Een saldo van gisteren mag wel. Let op of het saldo van het begin of einde van de dag is.

• Vul het juiste saldo in en vink herberekenen voor en/of na deze datum aan.

Om het juiste saldo te achterhalen bij ING volgt u de volgende stappen:

- Log in op ING.nl

- Kies de rekening waarvan je het saldo wilt hebben.

- Kies af en bijschrijvingen (rechts).

- Kies afdrukken (rechts).

- Dan opent een blok en in dat blok kun je boven in de datums aangeven.

- Gaat het om de datum voor de boedel beschrijving dan 2 x dezelfde datum invoeren.

- Dan klikken op: aanpassen.

- Dan printen en je hebt het saldo zwart op wit voor de rechtbank en om in te voeren in OnView!

• OnView gaat dan op basis van dit saldo en de transacties zelf het saldo bepalen. Het is dus van groot belang dat alle transacties aaneengesloten
    in OnView zitten zonder gaten. Het overzicht kan er dan als volgt uitzien.

Betalen vanuit OnView naar ING

Betalingen worden door OnView net zoals vanuit de meeste boekhoud pakketten in een SEPA betaal bestand geëxporteerd. De banken kunnen deze bestandstypes uitlezen en weer omzetten in betaalregels. Voor mijn.ING is dit niet mogelijk omdat ze geen SEPA bestanden in kunnen lezen. Dit is pas beschikbaar bij zakelijk bankverkeer. Het betalen vanuit OnView naar mijn.ING is niet mogelijk. Wel wanneer u ING IBP gebruikt.

ING Spaarrekening

Deze kunt u niet inlezen, als het rekeningnummer hetzelfde is als die van de beheerrekening.

U​ geeft dan handmatig het saldo van de spaarrekening in.

U kunt hetzelfde rekeningnummer van de spaarrekening om laten zetten naar eigen IBAN rekening.

Volgorde procedure:

• Zet de spaarrekening met hetzelfde rekeningnummer als de beheerrekening op 'Opgeheven'.
  • Zet het andere nieuwe IBAN nummer in het dossier. En ga dan pas inlezen!

In de Rekening & Verantwoording van het jaar waarin deze wijziging heeft plaats gevonden, zal een toelichting vermeld moeten worden van deze wijziging.

Gerelateerde handleidingen: Importeren

Transacties

Cliënt rekeningen